Willekeurige namen

Bij het stellen van klassikale vragen zijn het vaak dezelfde leerlingen die hun hand opsteken en de vraag willen beantwoorden. Hartstikke tof dat deze leerlingen meedoen, maar eigenlijk wil je natuurlijk dat iedereen over de vraag nadenkt.

Een oplossing is natuurlijk om (een paar seconden) nadat je een vraag hebt gesteld iemand aan te wijzen om de vraag te beantwoorden (en de leerlingen ook te laten weten dat je dit zo zult doen). Op deze manier zullen er meer leerlingen meedenken over de gestelde vraag (en dus leren), zeker als je een antwoord als ‘ik weet het niet’ niet zomaar accepteert maar dan de vraag in stukken hakt voor de leerling en alle stukken laat beantwoorden zodat je hem of haar toch weer naar de oorspronkelijke vraag en het antwoord daarop leidt.

Helaas zul je waarschijnlijk toch onbewust enkele leerlingen overslaan, of zullen sommigen nadat ze een vraag hebben gekregen denken zich geen zorgen meer hoeven te maken over een volgende vraag, en dus toch niet meer meedoen.

Een oplossing hiervoor is willekeurigheid. In het boek ‘Cijfers geven werkt niet’ van Dylan Wiliam wordt dit reeds aangeraden via verschillende Apps of via een fysieke vorm (ijsstokjes met de namen van alle leerlingen die dan willekeurig uit een glas getrokken kunnen worden). Ik wil hier graag een Android App delen die ik hier zelf voor gebruik: Random Name Picker.

Een voordeel van deze App is dat het ook mogelijk is om de namenlijsten als tekstbestand in te lezen, zodat je deze niet op je telefoon hoeft in te vullen. Ik heb hiervoor zelf een klein Excel bestand gemaakt waarmee ik de namen uit Magister kan halen, in het Excel bestand kan plaatsen en deze dan vervolgens alle achternamen weghaalt, behalve als er twee of meer leerlingen in de klas zitten met dezelfde voornaam. Via de volgende link is dit Excel bestand om een namenlijst te maken te downloaden.

In het Excel bestand word het gebruik hiervan stap voor stap uitgelegd.

Download namenlijst-maken.xlsx

De meest recente versie is versie 1.2.