Zelf video’s maken

Vorig schooljaar heb ik noodzakelijkerwijs veel kunnen experimenteren met les op afstand. Iets wat mij en mijn leerlingen erg beviel was het maken van video’s met uitleg en het bespreken van de huiswerkopgaven. Via het gratis programma OBS is het redelijk eenvoudig om zelf video’s te maken. Ik heb dan ook een video gemaakt om uit te leggen hoe je dit kan doen:

De gemaakte video’s zijn dan eenvoudig op YouTube te uploaden zodat ze met leerlingen te delen zijn. Zelf heb ik de links naar de video’s ook opgeslagen in een Word bestand dat ik als PDF op de ELO kan delen zodat ze voor hen ook later terug te kijken zijn.


Ook als je een uitleg in een Teams les wil geven kan het nog steeds erg handig zijn om er van tevoren een opname van te maken, je kan dan namelijk zeker weten dat je geen versprekingen hebt, alles vertelt wat je wil vertellen et cetera. 


Tijdens de Teams les kun je je scherm met de video delen, of de leerlingen de link geven zodat ze deze zelfstandig kunnen bekijken. Je hebt dan als docent de tijd en ruimte om vragen te beantwoorden in de chat (als de video speelt op jouw scherm) of zelfs via beeld en spraak (als de leerlingen de video individueel kijken op YouTube.


Daarnaast hebben de leerlingen met een link naar de video de mogelijkheid om deze achteraf (als ze ergens niet uitkomen bij het huiswerk, of ter voorbereiding op de toets) nog eens te bekijken. Hetzelfde is te doen met het bespreken van huiswerkopgaven. 


Je kan bij het uploaden van de video naar YouTube ook nog vrij eenvoudig linkjes maken naar een bepaalde tijd in je video zodat leerlingen naar een specifieke opdracht of stuk uitleg toe kunnen springen.


Een bijkomend voordeel is dat je, als je de linkjes zelf ook bewaart je hier de volgende jaren nog steeds profijt van hebt. Als een leerling een (in vorig jaar opgenomen) les heeft gemist kun je hem of haar eenvoudig de linkjes geven en dan kan de leerling zelfstandig het grootste deel inhalen. 


Ook zou je een volgend jaar kunnen experimenteren met ‘Flipping the Classroom’ mijn eigen bevindingen met dat experiment hoop ik aan het eind van het huidige schooljaar te kunnen delen.